η επιστήμη της yoga


Τι είναι η Γιόγκα

ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΓΙΟΓΚΑ

Η επιστήμη της Γιόγκα γεννήθηκε στη χαραυγή των πολιτισμών. Οι ρίζες της επιστήμης αυτής εμφανίζονται πολύ πριν τη δημιουργία οποιασδήποτε θρησκείας, πίστης ή δόγματος.

Έρευνες έχουν δείξει ότι -πιθανόν- η Γιόγκα ήταν μία πρακτική που εξασκούσαν οι αρχαίοι σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, το γιογκικό σύστημα βρήκε την πληρέστερη έκφρασή του στην Ινδία, μέσα από συγκεκριμένες γραφές, κείμενα και τεχνικές.

Αρχαιολογικά ευρήματα στον πολιτισμό της κοιλάδας του Ινδού (Indus-Saraswati), αποδεικνύουν την ύπαρξη της πρακτικής της γιόγκα στην αρχαία Ινδία από την προ-Βεδική περίοδο. Ανασκαφές στα συντρίμμια της αρχαίας πόλης Harappa έφεραν στο φως απολιθώματα και απεικονίσεις χαραγμένες σε πέτρες που μοιάζουν έντονα με φιγούρες που κάνουν θέσεις γιόγκα (yoga-asana).

Χρόνια αργότερα ο σοφός Patanjali (Πατάντζαλι) συνέθεσε σε μία συστηματική μορφή τη φιλοσοφία της Γιόγκα (Yoga Sutra of Patanjali) συγκεντρώνοντας και εξελίσσοντας τη μέχρι τότε γνώση.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΙΟΓΚΑ

Οι σημαντικότερες πηγές από τις οποίες αντλούμε τις πληροφορίες μας για τη Γιόγκα είναι τα αρχαία κείμενα της Ινδικής παράδοσης όπως: 4 Βέδες, 108 Ουπανισάδες, 6 Ντάρσανα (Φιλοσοφικά Συστήματα), διδασκαλίες του Βουδισμού, του Τζαϊνισμού, 2 έπη (Ραμαγιάνα & Μαχαμπαράτα), Μπαγκαβάντ Γκιτά, 18 ΠουράνεςΓιόγκα Σούτρα κ.ά.

Η επιστήμη της Γιόγκα ως φιλοσοφικό σύστημα σηματοδοτήθηκε από τον Σοφό Patanjali. Ο Patanjali στο διάστημα μεταξύ 800 π.Χ. και 400 μ.Χ. (δεν είναι γνωστή η ακριβής χρονολογία) συγκέντρωσε τη γνώση που υπήρχε μέχρι τότε σε ένα «εγχειρίδιο» στο οποίο αναλύεται ο ανθρώπινος νους και δίδονται «οδηγίες» - αφορισμοί (sutra) για την επίτευξη της νοητικής πειθαρχίας, με στόχο την απελευθέρωση του ατόμου από τα δεινά.

Σύμφωνα με την παράδοση, σοφοί δάσκαλοι όπως ο Matsyendranath και ο Goraknath, αντιλαμβανόμενοι τη δυσκολία και τον κίνδυνο που ελλόχευαν σχετικά με την πειθαρχία του νου που πρότεινε ο Πατάντζαλι και έχοντας την προγενέστερη γνώση των γραφών, δημιούργησαν ένα σύστημα το οποίο ξεκινάει με την πειθαρχία του σώματος -μέσω συγκεκριμένων τεχνικών- και καταλήγει στην πειθαρχία του νου. Το σύστημα αυτό είναι η Χάθα Γιόγκα.

Υπάρχουν πολύ σημαντικά βιβλία στα οποία υπάρχει συγκεντρωμένη η γνώση της Χάθα Γιόγκα, τα οποία χρονολογούνται ανάμεσα στον 6ο και 15ο μ.Χ. αιώνα. Ενδεικτικά αναφέρονται τα "Hatha Yoga Pradipika", "Goraksa Samhita", "Gheranda Samhita" κ.ά.

Η φιλοσοφία της Γιόγκα ταξίδεψε στη Δύση το 1893, όταν ο Swami Vivekananda μάγεψε τα πλήθη του Διεθνούς Κοινοβουλίου Θρησκειών του Σικάγου, μιλώντας για τη Γιόγκα αλλά και για τον Ινδουισμό. Στη συνέχεια, ακολούθησαν αρκετοί φωτισμένοι δάσκαλοι που βοήθησαν στην εξάπλωση της Γιόγκα στη Δύση με σημαντικότερο τον Paramahansa Yogananda, αλλά και άλλους πολύ αξιόλογους.

Μεταξύ του 1920 και του 1930 οι δάσκαλοι Shri T. Krishnamacharya και Swami Sivananda προώθησαν τη Χάθα Γιόγκα στην Ινδία ο κάθε ένας με τον δικό του τρόπο.

Τρεις από τους μετέπειτα πιο διάσημους δασκάλους Γιόγκα στον κόσμο, οι Shri K.S. Iyengar, Shri T.K.V. Desikachar και Shri Pattabhi Jois -όλοι μαθητές του Shri T. Krishnamacharya- εξέλιξαν τη διδασκαλία του, φτιάχνοντας ο καθένας τα δικά του συστήματα θέσεων (yoga-asana) τα οποία είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή μέχρι σήμερα.

Σήμερα, η Γιόγκα στην Ελλάδα εφαρμόζεται μέσα από σχολές που λειτουργούν παγκοσμίως και έχουν ινδική, βουδιστική, ζαϊνιστική, ταυλανδέζικη κ.λπ. πρακτική και θεωρητική προσέγγιση, καθώς επίσης αρχαία ελληνική και ρωσική με επιρροές από ανιμιστές της Σιβηρίας αλλά και της Αμερικής.

Γενικότερα η Γιόγκα, που σαν όρος επικρατεί σήμερα, εμπεριέχει ένα κράμα όλων των παραπάνω θεωριών και τάσεων με έμφαση στην ψυχο-σωματο-νοητική υγεία.

ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΙΟΓΚΑ

O όρος «Γιόγκα» είναι τόσο απεριόριστα ευρύς που είναι αδύνατον η ερμηνεία του να αποδοθεί μέσα σ' ένα μικρό κείμενο. Η έννοια της Γιόγκα -συν τω χρόνω- περισσότερο συνειδητοποιείται από τον ασκούμενο, παρά εξηγείται σε αυτόν από τον δάσκαλό του. Παρ' όλα αυτά, οι δάσκαλοι καλούνται κάποιες φορές να δώσουν μια ερμηνεία η οποία χρειάζεται να είναι απλή και κατανοητή, αλλά και προσεκτική ώστε να μην γίνεται δογματική και η οποία να στηρίζεται σε κάποια παράδοση της Γιόγκα.

Η λέξη Γιόγκα προέρχεται από τη σανσκριτική ρίζα «yuj» που σημαίνει συνδέω, ενώνω, ζεύω, προσαρτώ, αλλά και συγκεντρώνομαι. Επομένως, Γιόγκα σημαίνει Ένωση και μάλιστα την Ένωση του Ατομικού Εαυτού µε τον Συμπαντικό ἡ Κοσμικό Εαυτό.

Η Γιόγκα είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα αυτογνωσίας που διδάσκεται διαδραστικά και φιλοσοφικά, μια φιλοσοφική στάση ζωής, ένα ολιστικό σύστημα του «ευ ζειν» που δίνει έμφαση στην υγεία σαν ολότητα και περιλαμβάνει σωματικές ασκήσεις που προσαρμόζονται στην ιδιαιτερότητα του κάθε ατόμου, αναπνευστικές τεχνικές, καθώς και τεχνικές χαλάρωσης, συγκέντρωσης του νου και αποτοξίνωσης με σκοπό τη σωματική κάθαρση και τον σωματικό, συναισθηματικό και νοητικό έλεγχο.

Ο Πατάντζαλι, στο έργο του «Γιόγκα Σούτρα» (κεφ.1, Σούτρα 2η «Τσίτα Βρίτι Νίροντα») ορίζει τη Γιόγκα ως τον έλεγχο των λειτουργιών του νου, δηλαδή την αποφυγή της διέγερσης από τη νοητική και τη συναισθηματική δραστηριότητα προκειμένου να προσεγγίσει και να διακρίνει κανείς την ουσιαστική του φύση.

Στο 6ο κεφ. της Μπαγκαβάντ Γκιτά, που είναι ένα από τα σημαντικότερα πνευματικά δημιουργήματα, ο Κρίσνα διδάσκει και εξηγεί στον Αρτζούνα την έννοια της Γιόγκα ως την απαλλαγή από την επαφή με τον πόνο και τη θλίψη: «Όταν η νόηση, η σκέψη, η λογική και το εγώ είναι κάτω από έλεγχο μέσα από την πρακτική της Γιόγκα, ο άνθρωπος βιώνει την εκπλήρωση και την ολοκλήρωση. Τότε γνωρίζει την εσωτερική χαρά που είναι πέρα από τον φραγμό των αισθήσεων και την οποία η λογική του δεν μπορεί να αντιληφθεί. Αυτή είναι η πραγματική έννοια της Γιόγκα: Η απελευθέρωση από τον ψυχικό πόνο και τη θλίψη».

Μέσα στη μακραίωνη ιστορία της Γιόγκα δημιουργήθηκαν τέσσερα πνευματικά μονοπάτια: Μπάκτι Γιόγκα, Γκνυάνα Γιόγκα, Κάρμα Γιόγκα, Ράτζα Γιόγκα, καθώς και διάφορα είδη σωματικών τεχνικών όπως Χάθα Γιόγκα, Αστάνγκα Γιόγκα, Κουνταλίνι Γιόγκα κ.λπ.

ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΓΙΟΓΚΑ

Η Γιόγκα είναι ένα σύστημα που αποσκοπεί στην εξισορρόπηση του σώματος, του νου και των συναισθημάτων. Ο συνδυασμός των τεχνικών της οδηγεί σε βαθιά αυτογνωσία και αυτό-ίαση. Επιβεβαιώνει το αξίωμα «νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ». Η πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν εξασκήσει τις τεχνικές της Γιόγκα, βεβαιώνουν μείωση των σωματικών πόνων και της νευρικής υπερέντασης (στρες ή δυσθυμία), βελτίωση σε προβλήματα όπως αϋπνίες, αρθρίτιδα, πονοκέφαλοι, δισκοπάθεια, σκολίωση, δυσκοιλιότητα, αυχενικό σύνδρομο, ορμονικές διαταραχές και πολλά άλλα οφέλη που αναλύονται στο κεφάλαιο Γιόγκα και Υγεία.

Το μέρος των σωματικών ασκήσεων που ανήκει στον κλάδο της Χάθα Γιόγκα αποσκοπεί στη διατήρηση και βελτίωση της ψυχοσωματικής υγείας. Η προσέγγιση είναι ομαλή, σταδιακή και προσαρμόσιμη, ανάλογα με τις ανάγκες και τις ικανότητες του ασκούμενου. Λόγω της μη βίαιης προσέγγισης που τη χαρακτηρίζει, είναι κατάλληλη άσκηση για άτομα κάθε ηλικίας ή επιπέδου ευλυγισίας, ανεξάρτητα από θρησκεία ή εθνικότητα. Σκοπό έχει να βοηθήσει τον άνθρωπο να δημιουργήσει έναν υγιή, αρμονικό και ισορροπημένο κόσμο - εσωτερικά και εξωτερικά.

Συνοψίζοντας, με την πρακτική της Γιόγκα μπορούμε να μάθουμε:

  • Να είμαστε σε συνειδητή επαφή με το σώμα μας.
  • Να κυριαρχούμε στη διάνοιά μας, μειώνοντας τους νοητικούς και συναισθηματικούς περισπασμούς.
  • Να αναπτύσσουμε τη διάκρισή μας.
  • Να αναπνέουμε σωστά και να διαλογιζόμαστε.
  • Να καλλιεργούμε εσωτερική γαλήνη, αρμονία και ισορροπία.
  • Να αυξήσουμε το επίπεδο της αυτογνωσίας μας.
  • Να απελευθερωνόμαστε από τον ψυχικό πόνο και τη θλίψη.
  • Να βελτιώσουμε την υγεία μας μέσω συνειδητής εξάσκησης ειδικών τεχνικών.
  • Να εξελιχθούμε πνευματικά, εξαλείφοντας τα εμπόδια που μας κρύβουν την αληθινή μας φύση και την πνευματική μας υπόσταση.
  • Να αγαπάμε και να σεβόμαστε τον εαυτό μας και τους γύρω μας.
  • Να αποδεχόμαστε και να συγχωρούμε.
  • Να καλλιεργούμε ορθό λόγο και υγιές πνεύμα.
  • Να γίνουμε χρήσιμα και ωφέλιμα μέλη της κοινωνίας.
  • Να έχουμε αυτοέλεγχο και αποτελεσματικότητα.
  • Να ζούμε στο παρόν.

Η άσκηση της Γιόγκα προσφέρει τους καρπούς της, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της πρακτικής, αλλά και μετά, στην καθημερινή ζωή!

Η Γιόγκα έχει ποικίλες όψεις: πολιτισμική/κοινωνική, ψυχολογική, πνευματική, σωματική/φυσιολογία, θεραπευτική, επιμορφωτική. Τόσο ως δάσκαλοι όσο και ως μαθητές έχουμε την ευθύνη να την εφαρμόζουμε και να τη διδάσκουμε σε όλες της τις όψεις, προκειμένου να βοηθήσουμε τον άνθρωπο να προετοιμάσει ένα καλύτερο μέλλον. Αυτή είναι η μέγιστη υπηρεσία στις επερχόμενες γενιές!

Σατ-Τσιτ-Ανάντα

Όροι που συναντώνται στα φιλοσοφικά συστήματα (Ντάρσανα) -κυρίως στη Βεντάντα- και χρησιμοποιούνται συχνά ως χαιρετισμός. Σημαίνουν «Αλήθεια-Συνειδητότητα-Μακαριότητα» και είναι οι τρεις εμπειρίες που χρειάζεται να ανακαλύψουμε στη ζωή για να γνωρίσουμε τη βαθύτερη και ουσιαστική μας φύση. Όταν τις κατακτήσουμε, τότε όλες οι κατανοήσεις και όλες οι παρανοήσεις που δημιουργούν την έννοια του σωστού και του λάθους εξαφανίζονται και τότε ο καθένας εδραιώνεται στην αλήθεια, στη μακαριότητα και στην κατάσταση της διευρυμένης επίγνωσης. Δηλαδή της Ένωσης του ανθρώπου με το Όλον. Μία από τις κυριότερες μεθόδους που μπορεί να φέρει στην επιφάνεια την επίγνωση του Σατ-Τσιτ-Ανάντα στη ζωή, είναι η Γιόγκα

© 2019  Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.Υλοποιήθηκε από τη Webnode

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ YOGA

Τι είναι η Γιόγκα

Κ

ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΓΙΟΓΚΑ

Η επιστήμη της Γιόγκα γεννήθηκε στη χαραυγή των πολιτισμών. Οι ρίζες της επιστήμης αυτής εμφανίζονται πολύ πριν τη δημιουργία οποιασδήποτε θρησκείας, πίστης ή δόγματος.

Έρευνες έχουν δείξει ότι -πιθανόν- η Γιόγκα ήταν μία πρακτική που εξασκούσαν οι αρχαίοι σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, το γιογκικό σύστημα βρήκε την πληρέστερη έκφρασή του στην Ινδία, μέσα από συγκεκριμένες γραφές, κείμενα και τεχνικές.

Αρχαιολογικά ευρήματα στον πολιτισμό της κοιλάδας του Ινδού (Indus-Saraswati), αποδεικνύουν την ύπαρξη της πρακτικής της γιόγκα στην αρχαία Ινδία από την προ-Βεδική περίοδο. Ανασκαφές στα συντρίμμια της αρχαίας πόλης Harappa έφεραν στο φως απολιθώματα και απεικονίσεις χαραγμένες σε πέτρες που μοιάζουν έντονα με φιγούρες που κάνουν θέσεις γιόγκα (yoga-asana).

Χρόνια αργότερα ο σοφός Patanjali (Πατάντζαλι) συνέθεσε σε μία συστηματική μορφή τη φιλοσοφία της Γιόγκα (Yoga Sutra of Patanjali) συγκεντρώνοντας και εξελίσσοντας τη μέχρι τότε γνώση.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΙΟΓΚΑ

Οι σημαντικότερες πηγές από τις οποίες αντλούμε τις πληροφορίες μας για τη Γιόγκα είναι τα αρχαία κείμενα της Ινδικής παράδοσης όπως: 4 Βέδες, 108 Ουπανισάδες, 6 Ντάρσανα (Φιλοσοφικά Συστήματα), διδασκαλίες του Βουδισμού, του Τζαϊνισμού, 2 έπη (Ραμαγιάνα & Μαχαμπαράτα), Μπαγκαβάντ Γκιτά, 18 Πουράνες, Γιόγκα Σούτρα κ.ά.

Η επιστήμη της Γιόγκα ως φιλοσοφικό σύστημα σηματοδοτήθηκε από τον Σοφό Patanjali. Ο Patanjali στο διάστημα μεταξύ 800 π.Χ. και 400 μ.Χ. (δεν είναι γνωστή η ακριβής χρονολογία) συγκέντρωσε τη γνώση που υπήρχε μέχρι τότε σε ένα «εγχειρίδιο» στο οποίο αναλύεται ο ανθρώπινος νους και δίδονται «οδηγίες» - αφορισμοί (sutra) για την επίτευξη της νοητικής πειθαρχίας, με στόχο την απελευθέρωση του ατόμου από τα δεινά.

Σύμφωνα με την παράδοση, σοφοί δάσκαλοι όπως ο Matsyendranath και ο Goraknath, αντιλαμβανόμενοι τη δυσκολία και τον κίνδυνο που ελλόχευαν σχετικά με την πειθαρχία του νου που πρότεινε ο Πατάντζαλι και έχοντας την προγενέστερη γνώση των γραφών, δημιούργησαν ένα σύστημα το οποίο ξεκινάει με την πειθαρχία του σώματος -μέσω συγκεκριμένων τεχνικών- και καταλήγει στην πειθαρχία του νου. Το σύστημα αυτό είναι η Χάθα Γιόγκα.

Υπάρχουν πολύ σημαντικά βιβλία στα οποία υπάρχει συγκεντρωμένη η γνώση της Χάθα Γιόγκα, τα οποία χρονολογούνται ανάμεσα στον 6ο και 15ο μ.Χ. αιώνα. Ενδεικτικά αναφέρονται τα "Hatha Yoga Pradipika", "Goraksa Samhita", "Gheranda Samhita" κ.ά.

Η φιλοσοφία της Γιόγκα ταξίδεψε στη Δύση το 1893, όταν ο Swami Vivekananda μάγεψε τα πλήθη του Διεθνούς Κοινοβουλίου Θρησκειών του Σικάγου, μιλώντας για τη Γιόγκα αλλά και για τον Ινδουισμό. Στη συνέχεια, ακολούθησαν αρκετοί φωτισμένοι δάσκαλοι που βοήθησαν στην εξάπλωση της Γιόγκα στη Δύση με σημαντικότερο τον Paramahansa Yogananda, αλλά και άλλους πολύ αξιόλογους.

Μεταξύ του 1920 και του 1930 οι δάσκαλοι Shri T. Krishnamacharya και Swami Sivananda προώθησαν τη Χάθα Γιόγκα στην Ινδία ο κάθε ένας με τον δικό του τρόπο.

Τρεις από τους μετέπειτα πιο διάσημους δασκάλους Γιόγκα στον κόσμο, οι Shri K.S. Iyengar, Shri T.K.V. Desikachar και Shri Pattabhi Jois -όλοι μαθητές του Shri T. Krishnamacharya- εξέλιξαν τη διδασκαλία του, φτιάχνοντας ο καθένας τα δικά του συστήματα θέσεων (yoga-asana) τα οποία είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή μέχρι σήμερα.

Σήμερα, η Γιόγκα στην Ελλάδα εφαρμόζεται μέσα από σχολές που λειτουργούν παγκοσμίως και έχουν ινδική, βουδιστική, ζαϊνιστική, ταυλανδέζικη κ.λπ. πρακτική και θεωρητική προσέγγιση, καθώς επίσης αρχαία ελληνική και ρωσική με επιρροές από ανιμιστές της Σιβηρίας αλλά και της Αμερικής.

Γενικότερα η Γιόγκα, που σαν όρος επικρατεί σήμερα, εμπεριέχει ένα κράμα όλων των παραπάνω θεωριών και τάσεων με έμφαση στην ψυχο-σωματο-νοητική υγεία.

ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΙΟΓΚΑ

O όρος «Γιόγκα» είναι τόσο απεριόριστα ευρύς που είναι αδύνατον η ερμηνεία του να αποδοθεί μέσα σ' ένα μικρό κείμενο. Η έννοια της Γιόγκα -συν τω χρόνω- περισσότερο συνειδητοποιείται από τον ασκούμενο, παρά εξηγείται σε αυτόν από τον δάσκαλό του. Παρ' όλα αυτά, οι δάσκαλοι καλούνται κάποιες φορές να δώσουν μια ερμηνεία η οποία χρειάζεται να είναι απλή και κατανοητή, αλλά και προσεκτική ώστε να μην γίνεται δογματική και η οποία να στηρίζεται σε κάποια παράδοση της Γιόγκα.

Η λέξη Γιόγκα προέρχεται από τη σανσκριτική ρίζα «yuj» που σημαίνει συνδέω, ενώνω, ζεύω, προσαρτώ, αλλά και συγκεντρώνομαι. Επομένως, Γιόγκα σημαίνει Ένωση και μάλιστα την Ένωση του Ατομικού Εαυτού µε τον Συμπαντικό ἡ Κοσμικό Εαυτό.

Η Γιόγκα είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα αυτογνωσίας που διδάσκεται διαδραστικά και φιλοσοφικά, μια φιλοσοφική στάση ζωής, ένα ολιστικό σύστημα του «ευ ζειν» που δίνει έμφαση στην υγεία σαν ολότητα και περιλαμβάνει σωματικές ασκήσεις που προσαρμόζονται στην ιδιαιτερότητα του κάθε ατόμου, αναπνευστικές τεχνικές, καθώς και τεχνικές χαλάρωσης, συγκέντρωσης του νου και αποτοξίνωσης με σκοπό τη σωματική κάθαρση και τον σωματικό, συναισθηματικό και νοητικό έλεγχο.

Ο Πατάντζαλι, στο έργο του «Γιόγκα Σούτρα» (κεφ.1, Σούτρα 2η «Τσίτα Βρίτι Νίροντα») ορίζει τη Γιόγκα ως τον έλεγχο των λειτουργιών του νου, δηλαδή την αποφυγή της διέγερσης από τη νοητική και τη συναισθηματική δραστηριότητα προκειμένου να προσεγγίσει και να διακρίνει κανείς την ουσιαστική του φύση.

Στο 6ο κεφ. της Μπαγκαβάντ Γκιτά, που είναι ένα από τα σημαντικότερα πνευματικά δημιουργήματα, ο Κρίσνα διδάσκει και εξηγεί στον Αρτζούνα την έννοια της Γιόγκα ως την απαλλαγή από την επαφή με τον πόνο και τη θλίψη: «Όταν η νόηση, η σκέψη, η λογική και το εγώ είναι κάτω από έλεγχο μέσα από την πρακτική της Γιόγκα, ο άνθρωπος βιώνει την εκπλήρωση και την ολοκλήρωση. Τότε γνωρίζει την εσωτερική χαρά που είναι πέρα από τον φραγμό των αισθήσεων και την οποία η λογική του δεν μπορεί να αντιληφθεί. Αυτή είναι η πραγματική έννοια της Γιόγκα: Η απελευθέρωση από τον ψυχικό πόνο και τη θλίψη».

Μέσα στη μακραίωνη ιστορία της Γιόγκα δημιουργήθηκαν τέσσερα πνευματικά μονοπάτια: Μπάκτι Γιόγκα, Γκνυάνα Γιόγκα, Κάρμα Γιόγκα, Ράτζα Γιόγκα, καθώς και διάφορα είδη σωματικών τεχνικών όπως Χάθα Γιόγκα, Αστάνγκα Γιόγκα, Κουνταλίνι Γιόγκα κ.λπ.

ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΓΙΟΓΚΑ

Η Γιόγκα είναι ένα σύστημα που αποσκοπεί στην εξισορρόπηση του σώματος, του νου και των συναισθημάτων. Ο συνδυασμός των τεχνικών της οδηγεί σε βαθιά αυτογνωσία και αυτό-ίαση. Επιβεβαιώνει το αξίωμα «νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ». Η πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν εξασκήσει τις τεχνικές της Γιόγκα, βεβαιώνουν μείωση των σωματικών πόνων και της νευρικής υπερέντασης (στρες ή δυσθυμία), βελτίωση σε προβλήματα όπως αϋπνίες, αρθρίτιδα, πονοκέφαλοι, δισκοπάθεια, σκολίωση, δυσκοιλιότητα, αυχενικό σύνδρομο, ορμονικές διαταραχές και πολλά άλλα οφέλη που αναλύονται στο κεφάλαιο Γιόγκα και Υγεία.

Το μέρος των σωματικών ασκήσεων που ανήκει στον κλάδο της Χάθα Γιόγκα αποσκοπεί στη διατήρηση και βελτίωση της ψυχοσωματικής υγείας. Η προσέγγιση είναι ομαλή, σταδιακή και προσαρμόσιμη, ανάλογα με τις ανάγκες και τις ικανότητες του ασκούμενου. Λόγω της μη βίαιης προσέγγισης που τη χαρακτηρίζει, είναι κατάλληλη άσκηση για άτομα κάθε ηλικίας ή επιπέδου ευλυγισίας, ανεξάρτητα από θρησκεία ή εθνικότητα. Σκοπό έχει να βοηθήσει τον άνθρωπο να δημιουργήσει έναν υγιή, αρμονικό και ισορροπημένο κόσμο - εσωτερικά και εξωτερικά.

Συνοψίζοντας, με την πρακτική της Γιόγκα μπορούμε να μάθουμε:

  • Να είμαστε σε συνειδητή επαφή με το σώμα μας.
  • Να κυριαρχούμε στη διάνοιά μας, μειώνοντας τους νοητικούς και συναισθηματικούς περισπασμούς.
  • Να αναπτύσσουμε τη διάκρισή μας.
  • Να αναπνέουμε σωστά και να διαλογιζόμαστε.
  • Να καλλιεργούμε εσωτερική γαλήνη, αρμονία και ισορροπία.
  • Να αυξήσουμε το επίπεδο της αυτογνωσίας μας.
  • Να απελευθερωνόμαστε από τον ψυχικό πόνο και τη θλίψη.
  • Να βελτιώσουμε την υγεία μας μέσω συνειδητής εξάσκησης ειδικών τεχνικών.
  • Να εξελιχθούμε πνευματικά, εξαλείφοντας τα εμπόδια που μας κρύβουν την αληθινή μας φύση και την πνευματική μας υπόσταση.
  • Να αγαπάμε και να σεβόμαστε τον εαυτό μας και τους γύρω μας.
  • Να αποδεχόμαστε και να συγχωρούμε.
  • Να καλλιεργούμε ορθό λόγο και υγιές πνεύμα.
  • Να γίνουμε χρήσιμα και ωφέλιμα μέλη της κοινωνίας.
  • Να έχουμε αυτοέλεγχο και αποτελεσματικότητα.
  • Να ζούμε στο παρόν.

Η άσκηση της Γιόγκα προσφέρει τους καρπούς της, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της πρακτικής, αλλά και μετά, στην καθημερινή ζωή!

Η Γιόγκα έχει ποικίλες όψεις: πολιτισμική/κοινωνική, ψυχολογική, πνευματική, σωματική/φυσιολογία, θεραπευτική, επιμορφωτική. Τόσο ως δάσκαλοι όσο και ως μαθητές έχουμε την ευθύνη να την εφαρμόζουμε και να τη διδάσκουμε σε όλες της τις όψεις, προκειμένου να βοηθήσουμε τον άνθρωπο να προετοιμάσει ένα καλύτερο μέλλον. Αυτή είναι η μέγιστη υπηρεσία στις επερχόμενες γενιές!

Σατ-Τσιτ-Ανάντα

Όροι που συναντώνται στα φιλοσοφικά συστήματα (Ντάρσανα) -κυρίως στη Βεντάντα- και χρησιμοποιούνται συχνά ως χαιρετισμός. Σημαίνουν «Αλήθεια-Συνειδητότητα-Μακαριότητα» και είναι οι τρεις εμπειρίες που χρειάζεται να ανακαλύψουμε στη ζωή για να γνωρίσουμε τη βαθύτερη και ουσιαστική μας φύση. Όταν τις κατακτήσουμε, τότε όλες οι κατανοήσεις και όλες οι παρανοήσεις που δημιουργούν την έννοια του σωστού και του λάθους εξαφανίζονται και τότε ο καθένας εδραιώνεται στην αλήθεια, στη μακαριότητα και στην κατάσταση της διευρυμένης επίγνωσης. Δηλαδή της Ένωσης του ανθρώπου με το Όλον. Μία από τις κυριότερες μεθόδους που μπορεί να φέρει στην επιφάνεια την επίγνωση του Σατ-Τσιτ-Ανάντα στη ζωή, είναι η Γιόγκα

Τεχνικές της Γιόγκα - Ασάνες

Τα πάντα στη δημιουργία έχουν την δική τους εσωτερική αξία. Αυτό είναι το συμπέρασμα των yogis. Οι άσανας έχουν εμπνευστεί από τον φυσικό κόσμο σαν μια πρόσκληση να κατανοήσουμε την αλήθεια αυτή.

Πάρτε για παράδειγμα τη στάση του Πολεμιστή. Η επίδραση της asana δεν περιορίζεται στο σωματικό επίπεδο, δηλαδή στη ενδυνάμωση των νεύρων, των μυών και των οστών, αλλά και στο νοητικό επίπεδο όπου γεμίζει το νου με ποιότητες όπως γενναιότητα και αποφασιστικότητα για να αντιμετωπίζουμε τις καθημερινές μάχες της ζωής.

Αυτό το συστατικό είναι μοναδικό στην πρακτική της yoga. Σε αντίθεση με άλλες μορφές φυσικής άσκησης που περιορίζονται μόνο στο σωματικό πεδίο, οι άσανας αποτελούν εργαλείο για αλλαγή στον τρόπο σκέψης, εσωτερικής ισορροπίας και απελευθέρωση από το άγχος επιδρώντας κατευθείαν στη πηγή της έντασης, δηλαδή τον νου.

Αρνητικά συναισθήματα όπως ο φόβος, ο θυμός, η αμφιβολία, η θλίψη εκδηλώνονται στο φυσικό σώμα ως κακή κυκλοφορία του αίματος, υπολειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος, και συσσώρευση τοξίνων στο σώμα. Με λίγα λόγια τα αρνητικά συναισθήματα μας "κλέβουν" πολύτιμη ενεργεία και τη νοητική μας ηρεμία.

Από την άλλη, θετικά συναισθήματα όπως η ειρήνη, η αγάπη, το θάρρος, η χαρά και η πίστη συντελούν στην ανάπτυξη και δημιουργία. Φέρνουν καλή κυκλοφορία αίματος, καλή λειτουργία του εντέρου, χαλάρωση και γενική καλή φυσική και νοητική κατάσταση. Η αλληλεπίδραση αυτή πρακτικά σημαίνει ότι η καλή υγεία απαιτεί την συνεργασία τόσο του νου όσο και του σώματος.

Βέβαια αυτό εύκολα λέγεται αλλά πιο δύσκολα υλοποιείται, καθώς δεν υπάρχει κάποιος διακόπτης για να απομονώνουμε τα αρνητικά συναισθήματα και τις αρνητικές νοητικές μας συνήθειες.

Τα πάντα στη δημιουργία έχουν την δική τους εσωτερική αξία. Αυτό είναι το συμπέρασμα των yogis. Οι άσανας έχουν εμπνευστεί από τον φυσικό κόσμο σαν μια πρόσκληση να κατανοήσουμε την αλήθεια αυτή.

Πάρτε για παράδειγμα τη στάση του Πολεμιστή. Η επίδραση της asana δεν περιορίζεται στο σωματικό επίπεδο, δηλαδή στη ενδυνάμωση των νεύρων, των μυών και των οστών, αλλά και στο νοητικό επίπεδο όπου γεμίζει το νου με ποιότητες όπως γενναιότητα και αποφασιστικότητα για να αντιμετωπίζουμε τις καθημερινές μάχες της ζωής.

Αυτό το συστατικό είναι μοναδικό στην πρακτική της yoga. Σε αντίθεση με άλλες μορφές φυσικής άσκησης που περιορίζονται μόνο στο σωματικό πεδίο, οι άσανας αποτελούν εργαλείο για αλλαγή στον τρόπο σκέψης, εσωτερικής ισορροπίας και απελευθέρωση από το άγχος επιδρώντας κατευθείαν στη πηγή της έντασης, δηλαδή τον νου.

Αρνητικά συναισθήματα όπως ο φόβος, ο θυμός, η αμφιβολία, η θλίψη εκδηλώνονται στο φυσικό σώμα ως κακή κυκλοφορία του αίματος, υπολειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος, και συσσώρευση τοξίνων στο σώμα. Με λίγα λόγια τα αρνητικά συναισθήματα μας "κλέβουν" πολύτιμη ενεργεία και τη νοητική μας ηρεμία.

Από την άλλη, θετικά συναισθήματα όπως η ειρήνη, η αγάπη, το θάρρος, η χαρά και η πίστη συντελούν στην ανάπτυξη και δημιουργία. Φέρνουν καλή κυκλοφορία αίματος, καλή λειτουργία του εντέρου, χαλάρωση και γενική καλή φυσική και νοητική κατάσταση. Η αλληλεπίδραση αυτή πρακτικά σημαίνει ότι η καλή υγεία απαιτεί την συνεργασία τόσο του νου όσο και του σώματος.

Βέβαια αυτό εύκολα λέγεται αλλά πιο δύσκολα υλοποιείται, καθώς δεν υπάρχει κάποιος διακόπτης για να απομονώνουμε τα αρνητικά συναισθήματα και τις αρνητικές νοητικές μας συνήθειες.Τεχνικές της Γιόγκα - Ασάνες

Τα πάντα στη δημιουργία έχουν την δική τους εσωτερική αξία. Αυτό είναι το συμπέρασμα των yogis. Οι άσανας έχουν εμπνευστεί από τον φυσικό κόσμο σαν μια πρόσκληση να κατανοήσουμε την αλήθεια αυτή.

Πάρτε για παράδειγμα τη στάση του Πολεμιστή. Η επίδραση της asana δεν περιορίζεται στο σωματικό επίπεδο, δηλαδή στη ενδυνάμωση των νεύρων, των μυών και των οστών, αλλά και στο νοητικό επίπεδο όπου γεμίζει το νου με ποιότητες όπως γενναιότητα και αποφασιστικότητα για να αντιμετωπίζουμε τις καθημερινές μάχες της ζωής.

Αυτό το συστατικό είναι μοναδικό στην πρακτική της yoga. Σε αντίθεση με άλλες μορφές φυσικής άσκησης που περιορίζονται μόνο στο σωματικό πεδίο, οι άσανας αποτελούν εργαλείο για αλλαγή στον τρόπο σκέψης, εσωτερικής ισορροπίας και απελευθέρωση από το άγχος επιδρώντας κατευθείαν στη πηγή της έντασης, δηλαδή τον νου.

Αρνητικά συναισθήματα όπως ο φόβος, ο θυμός, η αμφιβολία, η θλίψη εκδηλώνονται στο φυσικό σώμα ως κακή κυκλοφορία του αίματος, υπολειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος, και συσσώρευση τοξίνων στο σώμα. Με λίγα λόγια τα αρνητικά συναισθήματα μας "κλέβουν" πολύτιμη ενεργεία και τη νοητική μας ηρεμία.

Από την άλλη, θετικά συναισθήματα όπως η ειρήνη, η αγάπη, το θάρρος, η χαρά και η πίστη συντελούν στην ανάπτυξη και δημιουργία. Φέρνουν καλή κυκλοφορία αίματος, καλή λειτουργία του εντέρου, χαλάρωση και γενική καλή φυσική και νοητική κατάσταση. Η αλληλεπίδραση αυτή πρακτικά σημαίνει ότι η καλή υγεία απαιτεί την συνεργασία τόσο του νου όσο και του σώματος.

Βέβαια αυτό εύκολα λέγεται αλλά πιο δύσκολα υλοποιείται, καθώς δεν υπάρχει κάποιος διακόπτης για να απομονώνουμε τα αρνητικά συναισθήματα και τις αρνητικές νοητικές μας συνήθειες.

Οι yogasanas αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο επηρεάζοντας τα λεπτότεραστρώματα της ύπαρξης μας (νοητικό και συναισθηματικό) μέσω του σώματος. Οι άσανα επιδρούν κατευθείαν στη νοητική ακαμψία που η αμφιβολία και η ηττοπάθεια καλλιεργούν.

Κάθε γιογκική άσκηση λοιπόν αντανακλά και μια συγκεκριμένη ποιότητα όπως συμπόνια, αποδοχή, αποφασιστικότητα, θάρρος. Καθώς η άσκηση επαναλαμβάνεται, σταδιακά η αντίστοιχη ποιότητα εδραιώνεται μέσα μας έως ότου γίνει μια νέα συνήθεια.

Θυμηθείτε το ρητό. "Πρόσεξε τη συμπεριφορά σου γιατί γίνεται συνήθεια, πρόσεξε τις συνήθειες σου γιατί γίνονται ο χαρακτήρας σου, πρόσεξε τον χαρακτήρα σου γιατί γίνεται το πεπρωμένο σου".

Οι περισσότεροι ασκούμενοι στη γιόγκα έχουν βιώσει την αλήθεια αυτού του ρητού καθώς αυτό που ξεκίνησε για αυτούς σαν μια σωματική άσκηση κατάληξε σε μια νέα αντίληψη και κατανόηση της ζωής.

Η μεταμορφωτική επίδραση της γιόγκα, μοιάζει σαν να έχεις ένα ψυχοθεραπευτή και έναν φυσιοθεραπευτή στο σπίτι σου, χωρίς το ανάλογα υψηλό κόστος. Η καλύτερη πρακτική είναι να χρησιμοποιεί ο ασκούμενος τη διαίσθηση του ώστε να ανταποκριθεί στις ατομικές του αναγκες. Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι η συναισθηματική και νοητική επίδραση των άσανας είναι η ακόλουθη:

  • Εμπρόσθιες κάμψεις: αποδοχή, ταπεινότητα, παράδοση
  • Κάμψεις προς τα πίσω: αυτοπεποίθηση, ικανότητα του να συγχωρείς, συμπόνια.
  • Δυναμικές στάσεις: ευελιξία, οργανωτικότητα, θετικότητα, ζωτικότητα
  • Όρθιες στάσεις: γείωση, διεκδητικότητα, επιμονή, αποδοχή
  • Αντεστραμμένες στάσεις: διαύγεια, εγρήγορση, πίστη, νέα προοπτική, ακινησία
  • Στάσεις ισορροπίας: υπομονή, ανεκτικότητα, νοητική ισορροπία, ηρεμία
  • Περιστροφές: εξυπηρετικότητα, προσαρμοστικότητα, πειραματισμός
  • Στηρίξεις στα χέρια: αποφασιστικότητα, αυτάρκεια, δύναμη
  • Στάσεις ενδυνάμωσης κορμού: πειθαρχία, δύναμη θέλησης, γενναιότητα, συγκέντρωση
  • Στάσεις χαλάρωσης: μη προσκόλληση, δεκτικότητα, ευγνωμοσύνη,γαληνη.

Οι άσανας είναι μεγάλοι δάσκαλοι. Μέσω των άσανα μαθαίνουμε να είμαστε ευέλικτοι, χαλαροί απέναντι στις προκλήσεις της ζωής, να γελάμε με τα λάθη μας αλλά και να γινόμαστε αποφασιστικοί όταν χρειάζεται. Η καλλιέργεια της αρετής μέσω των άσανα φέρνει αποτελέσματα διαρκείας που δεν αποτυγχάνουν όταν το σώμα αποτυγχάνει.

Μας βοηθά να κινηθούμε στη ζωή με εσωτερική στάση και με δεκτικό σώμα και νου, επιτρέποντας στη γιόγκα να μεταμορφώσει τη ζωή μας άσανα με την άσανα.

Τεχνικές της Γιόγκα - Διαλογισμός

Τεχνικές της Γιόγκα - Τεχνικές της Γιόγκα - Διαλογισμός

7 Ιουνίου, 20210 Comments

Σε μια έρευνα με τίτλο Meditation, melatonin and breast/prostate cancer που έγινε από τους επιστήμονες A.O. Massion, J. Teas, J.R. Hebert, M.D. Wertheimer, J. Kabat-Zinn το 1995. Ο διαλογισμός έχει προσδιοριστεί σαν...

«η διατήρηση του ελέγχου της προσοχής, στην υπηρεσία της αυτοπαρατήρησης, στο εδώ και τώρα.»

Οι αρκετές τεχνικές διαλογισμού ξεχωρίζουν κυρίως συμφωνά με το επίκεντρο εστίασης τους. Μερικές τεχνικές εστιάζουν στο πεδίο της βιωματικής αντίληψης ή αλλιώς βιωματικής εμπειρίας γνωστή και σαν επίγνωση και μερικές άλλες τεχνικές εστιάζουν σε ένα προεπιλεγμένο αντικείμενο γνωστή και σαν συγκέντρωση του νου. Υπάρχουν και κάποιες τεχνικές διαλογισμού που μεταθέτουν το πεδίο εστίασης από την επίγνωση στη συγκέντρωση.

Στο διαλογισμό της επίγνωσης ο διαλογιζόμενος κάθεται άνετα, σιωπηλός, επικεντρώνει την προσοχή του εστιάζοντας στην επίγνωση ενός αντικειμένου ή μιας διαδικασίας (όπως η αναπνοή, έναν ήχο όπως τα μάντρας, ένα γρίφο ή koan, έναν οραματισμό). Ο διαλογιζόμενος συνήθως προτρέπεται να διατηρεί ένα ανοιχτό πεδίο εστίασης.

Για να διαλογιστούμε χρειάζεται να κατανοήσουμε δυο παράγοντες:

α) να εκτιμήσουμε την πολυπλοκότητα του νου (πως δουλεύει ο νους) και

β) να εξοικειωθούμε με την επίγνωση.

Όταν γνωρίσουμε πως η σκέψη παίρνει μορφή, τι δίνει έναυσμα για σκέψη, σε ποιες συνθήκες ο νους είναι επιρρεπής σε σκέψεις, μόνο τότε μπορούμε να κάνουμε ένα άλμα πέρα από το θολωμένο νου και να βιώσουμε την ροή της αδιάκοπης ευδαιμονίας και την εμπειρία της πνευματικής πληρότητας. Για να τα κατανοήσουμε όλα αυτά χρειάζεται να καλλιεργήσουμε και να γαλουχήσουμε την παρατηρητικότητα, την εγρήγορση, την επαγρύπνηση και να έχουμε διεισδυτική διορατικότητα.

Ενώ δεν εμποδίζουμε την ελεύθερη κίνηση από τη μια σκέψη, αντίληψη, στην επόμενη παράλληλα επιτρέπουμε στο νου να «καθαρίσει» από ότι μας ενοχλεί, από οποίες σκέψεις μας που αφορούν το παρελθόν ή το μέλλον και μπορεί να μας αποσπούν από το δικό μας παρόντα χρόνο.

Καμιά σκέψη, εικόνα, αίσθηση ή συναίσθημα δε θεωρείται «εισβολέας».

Ο διαλογιζόμενος διατηρεί μια στάση χωρίς έμφαση στη προσπάθεια, απλά εστιάζει να παραμείνει στο εδώ και τώρα. Χρησιμοποιεί την εστίαση σαν «άγκυρα» -ένα ιδανικό σημείο να εστιάσει κανείς είναι η αναπνοή- και έτσι φέρνει το νου συνεχώς πίσω στο παρόν, αποφεύγοντας τις νοητικές αναλύσεις ή τη φαντασία που αναπτύσσει ο νους γύρω από το περιεχόμενο της επίγνωσης.

Παράλληλα ο ίδιος ο διαλογιζόμενος αυξάνει την ανεκτικότητα του και τη χαλαρότητα ως προς τη διαδικασία της κάθε σκέψης. Ο διαλογισμός της συγκέντρωσης χρησιμοποιείται από αρκετές θρησκείες ή πνευματικές πρακτικές. Ενώ στο διαλογισμό της επίγνωσης υπάρχει ένα ανοιχτό πεδίο εστίασης στο διαλογισμό της συγκέντρωσης ο διαλογιζόμενος έχει στρέψει την εστίαση του σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο π.χ. μια επαναλαμβανόμενη προσευχή, ενώ προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τη διάσπαση της προσοχής του και φέρνει το νου πίσω στο επιλεγμένο αντικείμενο του διαλογισμού.

Ο διαλογισμός μπορεί να εξασκηθεί ακόμα και στο περπάτημα ή σε κάποιες άλλες απλές επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες. Ο περιπατητικός διαλογισμός αφορά τη παρατήρηση του βηματισμού αποκτάμε επίγνωση για την κίνηση, τον ήπιο τρόπο της κίνησης και τη χάρη του ανθρωπίνου σώματος. Ο περιπατητικός διαλογισμός διακόπτει τις συνηθισμένες, αυτόματες, νοητικές λειτουργίες. Κατ' αυτό το τρόπο αποκτούμε επίγνωση για την πρωτογενή φύση της αντίληψης και των γεγονότων, εστιάζουμε τη προσοχή μας στη διαδικασία ενώ αδιαφορούμε για το σκοπό ή το αποτέλεσμα. Με απλά λογία μαθαίνουμε να εστιάζουμε, να παρατηρούμε και να γνωρίζουμε σε βάθος το κάθε βήμα που κάνουμε χωρίς να μας απασχολεί το που θα φτάσουμε τελικά.

Απλές Διαλογιστικές Τεχνικές

1) ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ ΣΑΣ

Αυτός είναι ένας από τους απλούστερους, αλλά, συγχρόνως, ένας από τους πιο ισχυρούς και ευεργετικούς διαλογισμούς. Ο καθημερινός διαλογισμός πάνω στην αναπνοή παρέχει μια στερεή βάση για όλες τις άλλες μορφές διαλογισμού.

Ο διαλογισμός πάνω στην αναπνοή είναι μία άσκηση που χρονολογείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι αρχαίοι Ινδοί και Βουδιστές διαλογίζονταν με τον τρόπο αυτό για να τιθασεύσουν την ανεξέλεγκτη σκέψη, να μειώσουν τις αρνητικές σκέψεις και πράξεις και να κατανοήσουν τις πνευματικές αλήθειες. Βασικά, διαλογίζεστε πάνω στην αναπνοή σας για να δώσετε στο νου σας κάτι να απασχολείται, όταν αρχίζει να «τρέχει» από την μία σκέψη στην άλλη. Εκπαιδεύοντας τον νου σας με αυτόν τον τρόπο, εστιάζετε σε ένα πράγμα την φορά και αναπτύσσετε τις δυνάμεις συγκέντρωσης. Έχει ηρεμιστική επίδραση στο σώμα και στο νου και είναι ευεργετικός για την μείωση του άγχους, την ελάττωση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Είτε ενδιαφέρεστε για την πνευματική καλλιέργεια είτε για την νοητική και σωματική υγεία, ο διαλογισμός της αναπνοής είναι μία από τις καλύτερες ασκήσεις διαλογισμού.

Πότε

Διαλογιστείτε καθημερινά, πρωί και βράδυ, για δέκα λεπτά. Σιγά-σιγά αυξήστε την διάρκεια των συνεδριών.

Προετοιμασία

Βρείτε ένα ήσυχο μέρος στο σπίτι, όπου δεν θα σας ενοχλήσει κανείς. Θα χρειαστείτε ένα μαξιλάρι ή μία καρέκλα με όρθια πλάτη. Φορέστε φαρδιά, άνετα ρούχα. Δημιουργείστε χαμηλό φωτισμό και φροντίστε να μην υπάρχουν ρεύματα στο δωμάτιο και η θερμοκρασία να είναι ευχάριστη.

Άσκηση

  1. Καθίστε σε ένα μαξιλάρι οκλαδόν, με τα οπίσθια ελαφρά υπερυψωμένα. Αν δεν μπορείτε να καθίσετε σταυροπόδι, καθίστε σε μία καρέκλα. Κρατείστε ίσια την πλάτη, τους ώμους ίσους και χαλαρούς και το πηγούνι σας παράλληλα προς το έδαφος. Χαμηλώστε τα μάτια σας και εστιάστε περίπου στο ένα μέτρο μπροστά σας. Ακουμπήστε χαλαρά τα χέρια σας πάνω στα γόνατά σας.
  2. Αναπνέετε κανονικά από την μύτη, χρησιμοποιώντας την κοιλιά και όχι το στέρνο. Ελέγξτε την στάση σας και χαλαρώστε κάθε σφιγμένο μέρος του σώματός σας.
  3. Αρχίστε να μετράτε την αναπνοή σας σε κάθε εκπνοή και, όταν φτάσετε το δέκα, ξαναρχίστε. Θα παρεμβαίνουν σκέψεις και, όταν συμβαίνει αυτό, αφήστε απλώς να φύγουν και ξαναρχίστε να μετράτε την αναπνοή σας.
  4. Έπειτα από περίπου δέκα λεπτά, ολοκληρώστε την συνεδρία σας. Προσπαθήστε να εστιάσετε και να συγκεντρωθείτε στην καθημερινότητά σας.

Οφέλη

    • Μειώνει το άγχος.
    • Ελαττώνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό.
    • Μειώνει την νοητική φλυαρία.
    • Συμβάλλει στην ικανότητα νοητικής συγκέντρωσης.
    • Σας βοηθά να συγκεντρώνεστε σε αυτό που επιλέγετε.

2) ΣΥΝΝΕΦΑ ΣΚΕΨΗΣ

Οι σκέψεις αναδύονται αναπόφευκτα, όταν διαλογίζεστε πάνω στην αναπνοή σας. Αν δίνετε ένα χαρακτηρισμό στις σκέψεις σας, την ώρα που αναδύονται, θα μπορείτε να εστιάσετε και πάλι στην αναπνοή σας και να κατευνάσετε τον νου σας.

Είναι φυσικό να αποδίδετε σημασία στις σκέψεις σας και να τις εξομοιώνετε με την «αλήθεια» ή την «πραγματικότητα». Κι όμως, ενώ την μία μέρα μπορεί να θεωρείτε κάποιον εχθρό σας - γεμάτο σφάλματα και κακά κίνητρα - ένα μήνα μετά είναι πιθανό να έχετε αλλάξει γνώμη και να τον θεωρείτε πια καλό φίλο. Με την βοήθεια του διαλογισμού θα αρχίσετε να βιώνετε τις σκέψεις σας ως εφήμερες και ευμετάβολες, όπως τα σύννεφα που κινούνται στον ουρανό. Θα μάθετε να χαλαρώσετε την προσκόλληση στις σκέψεις σας και να γίνετε πιο ευέλικτοι και ανοιχτοί. Όταν αναδύονται σκέψεις, στην διάρκεια του διαλογισμού σας, δώστε τους τον χαρακτηρισμό «σκέψη» και εστιάστε και πάλι στην αναπνοή σας.

Πότε

Δοκιμάστε την παραλλαγή αυτή διαλογισμού αναπνοής για δέκα λεπτά, πρωί και βράδυ.

Προετοιμασία

Βρείτε ένα ήσυχο μέρος, όπου δεν θα σας ενοχλήσουν. Πριν αρχίσετε τον διαλογισμό, προσέξτε τον τρόπο, με τον οποίο ο νους σας μετακινείται συνεχώς από την μία σκέψη στην άλλη, όσο βρίσκεται στην συνηθισμένη του κατάσταση.

Άσκηση

  1. Καθίστε σε ένα μαξιλάρι οκλαδόν, με τα οπίσθια ελαφρά υπερυψωμένα. Αν δεν μπορείτε να καθίσετε σταυροπόδι, καθίστε σε μία καρέκλα. Κρατείστε ίσια την πλάτη, τους ώμους ίσους και χαλαρούς και το πηγούνι σας παράλληλα προς το έδαφος. Χαμηλώστε τα μάτια σας και εστιάστε περίπου στο ένα μέτρο μπροστά σας. Ακουμπήστε χαλαρά τα χέρια σας πάνω στα γόνατά σας.
  2. Αναπνέετε κανονικά από την μύτη, χρησιμοποιώντας την κοιλιά και όχι το στέρνο. Ελέγξτε την στάση σας και χαλαρώστε κάθε σφιγμένο μέρος του σώματός σας.
  3. Αρχίστε να μετράτε την αναπνοή σας σε κάθε εκπνοή και, όταν φτάσετε στο δέκα, ξαναρχίστε. Όταν παρεμβαίνουν σκέψεις, δώστε τους τον χαρακτηρισμό «σκέψη» και επιστρέψτε στην αναπνοή σας.
  4. Διαλογιστείτε με αυτόν τον τρόπο για δέκα περίπου λεπτά. Συνεχίστε αυτόν τον διαλογισμό για μία εβδομάδα.

Οφέλη

    • Κατευνάζει το νου σας
    • Δίνει προοπτική στις σκέψεις
    • Σας βοηθά να είστε πιο ευέλικτοι και ανοιχτοί

3) Η ΦΛΟΓΑ ΠΟΥ ΧΟΡΕΥΕΙ

Η απλή φλόγα ενός κεριού είναι ένα θαυμάσιο αντικείμενο για να εστιάσετε πάνω τον νου σας. Τραβά την προσοχή σας, ενώ η θέρμη, το φως και η ομορφιά του είναι διαχρονικά και καθησυχαστικά.

Η εστίαση στην αναπνοή προσφέρει στο νου σας μια άγκυρα, που κατευνάζει τις ανεξέλεγκτες σκέψεις. Για να πετύχετε τον ίδιο σκοπό μπορείτε, επίσης, να εστιάσετε σε ένα εξωτερικό αντικείμενο, όπως στη φλόγα ενός κεριού.

Όπως οι πεταλουδίτσες έλκονται από την φλόγα, έτσι και εμείς. Μέχρι να εφευρεθεί ο ηλεκτρισμός, χρησιμοποιούσαμε κεριά για να έχουμε ζέστη, φως και ασφάλεια στη διάρκεια της νύχτας. Χρησιμοποιούμε, επίσης, τα κεριά για την λατρεία, τις τελετουργίες και τους εορτασμούς στις εκκλησίες, στις κοινότητες και στους βωμούς των σπιτιών μας. Είναι ένα ευχάριστο και εύκολο αντικείμενο διαλογισμού, καθώς και μία κατευναστική και καθησυχαστική παρουσία σε στιγμές φόβου και άγχους.

Πότε

Δοκιμάστε το διαλογισμό αυτό την νύχτα, κάθε φορά που αισθάνεστε καταβεβλημένοι και φοβισμένοι από κάτι.

Προετοιμασία

Αν γίνεται, χρησιμοποιήστε ένα μη αρωματισμένο κερί από καθαρό κερί μέλισσας. Τοποθετήστε το κερί στο ύψος των ματιών, μακριά από εύφλεκτα αντικείμενα. Μην αφήσετε αφύλακτο το κερί μετά τον διαλογισμό.

Άσκηση

  1. Καθίστε σε ένα μαξιλάρι ή σε μία καρέκλα, περίπου ένα μέτρο μακριά από το κερί σας, το οποίο θα πρέπει να είναι στο επίπεδο των ματιών σας. Στο δωμάτιο πρέπει να υπάρχει και συμπληρωματικός, χαμηλός φωτισμός. Φροντίστε να μην σχηματίζονται ρεύματα αέρα.
  2. Αρχίστε την συνεδρία σας με τους «Εννέα γύρους αναπνοών».
  3. Εστιάστε στη φλόγα του κεριού και προσπαθήστε να αδειάσετε τον νου σας από όλες τις σκέψεις. Με κάθε εισπνοή, αφήστε το φως και την ζεστασιά της φλόγας του κεριού να απαλλάξουν το νου σας από οποιοδήποτε φόβο, άγχος ή ανασφάλεια. Όταν παρεμβαίνουν άσχετες σκέψεις, εστιάστε ξανά στη φλόγα του κεριού που βρίσκεται μπροστά σας.
  4. Διαλογιστείτε με τον τρόπο αυτό για δέκα με δεκαπέντε λεπτά.

Οφέλη

    • Προάγει την ικανότητα εστίασης του νου
    • Κατευνάζει τους φόβους
    • Παρέχει αίσθηση ζεστασιάς και ασφάλειας

Τεχνικές της Γιόγκα - Πραναγυάμα

Οι ασκήσεις αναπνοής μπορούν να μειώσουν το άγχος, να βελτιώσουν την διάθεση και να σε βοηθήσουν να αισθανθείς περισσότερο ενεργητικός. Επίσης, είναι απλές, εύκολες και μπορούν να γίνουν παντού.

Αναπνέοντας για τη μείωση του άγχους

Οι ασκήσεις αναπνοής είναι ένας υπέροχος τρόπος για να μειώσεις το άγχος ενώ παράλληλα προάγουν την χαλάρωση, την ηρεμία και την εσωτερική ειρήνη. Μπορεί να χρειαστεί λίγη προπόνηση και κάποια αφοσίωση από το μέρος σου για να πετύχεις το αποτέλεσμα. Ωστόσο μακροπρόθεσμα το όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο από την προσπάθεια που θα καταβάλλεις. Ένα ήρεμο και χαλαρό σώμα είναι λιγότερο ευαίσθητο σε προβλήματα υγείας.

Αναπνέοντας ισχυρά επηρεάζεις την ψυχολογία και την διαδικασία σκέψης, συμπεριλαμβανομένων και των συναισθημάτων. Απλώς με το να εστιάσεις την προσοχή σου στην αναπνοή σου, και χωρίς να κάνεις τίποτα για να την αλλάξεις, κινείσαι προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης. Η υπέρμετρη προσοχή σε αντικρουόμενες σκέψεις προκαλεί άγχος, ενοχές και λύπη. Πρέπει να συνηθίσεις να στρέφεις την προσοχή σου στην αναπνοή σου κάθε φορά που "πιάνεις" τον εαυτό σου να περιπλανιέται σε αγχώδης καταστάσεις.

Μία άσκηση αναπνοής που προτείνεται ανεπιφύλακτα είναι η αναπνοή 4-7-8. Είναι ιδιαίτερα απλή, δεν χρειάζεται χρόνο ή εξοπλισμό και μπορεί να γίνει παντού. Αν και μπορείς να κάνεις την άσκηση σε κάθε στάση, κάθισε με την πλάτη σου ίσια καθώς μαθαίνεις την άσκηση. Τοποθέτησε την άκρη της γλώσσας σου στην άκρη των ούλων ακριβώς πίσω από τα μπροστινά πάνω δόντια σου, και κράτησέ την εκεί για όλη την διάρκεια της άσκησης. Θα εκπνέεις από το στόμα γύρω από την γλώσσα.

Προσπάθησε να αφήνεις τα χείλη σου ελαφρώς ανοιχτά ώστε να περάσει ο αέρας.

  1. Εξέπνευσε ολοκληρωτικά από το στόμα σου κάνοντας έναν ήχο φυσήματος.
  2. Κλείσε τελείως το στόμα σου και εισέπνευσε από τη μύτη σου μετρώντας νοητά ως το 4.
  3. Κράτησε την αναπνοή σου μετρώντας νοητά ως το 7.
  4. Εξέπνευσε ολοκληρωτικά από το στόμα σου κάνοντας έναν ήχο φυσήματος μετρώντας ως το 8.
  5. Αυτό είναι μία αναπνοή. Τώρα συνέχισε συμπληρώνοντας τρεις κύκλους.

Προσπάθησε να εισπνέεις αθόρυβα από την μύτη σου και να εκπνέεις με ήχο από το στόμα σου. Επίσης προσπάθησε να κρατήσεις τη γλώσσα σου σταθερή για το σύνολο της άσκησης. Η εκπνοή διαρκεί το διπλάσιο χρόνο της εισπνοής. Μετά από προπόνηση θα μπορείς σταδιακά να επιβραδύνεις την διαδικασία και έτσι να εισπνέεις και να εκπνέεις βαθύτερα. Επανάλαβε την άσκηση τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. τον πρώτο καιρό μην κάνεις περισσότερες από 4 αναπνοές ανά άσκηση. Αργότερα θα μπορέσεις να φτάσεις μέχρι και τις 7 ή τις 8 αναπνοές σε κάθε άσκηση.

Αναπνέοντας για την αύξηση της ενεργητικότητας

Αν χρειάζεσαι κάτι να σε ανεβάσει ή αισθάνεσαι κάπως αγχωμένος, προσπάθησε να ακολουθήσεις αυτή την άσκηση αναπνοής. Την πρώτη φορά προσπάθησέ το μόνο για 15 δευτερόλεπτα, αυξάνοντας την διάρκεια κατά πέντε δευτερόλεπτα κάθε φορά μέχρι να μπορείς να ολοκληρώσεις ένα ολόκληρο λεπτό. Πάντα να αναπνέεις κανονικά ανάμεσα στις ασκήσεις.

  1. Στάσου όρθιος με την πλάτη ίσια, τα μάτια κλειστά και τους ώμους χαλαρούς.
  2. Τοποθέτησε την άκρη της γλώσσας σου στην άκρη των ούλων ακριβώς πίσω από τα μπροστινά πάνω δόντια σου.
  3. Ανέπνευσε ταχέα από την μύτη σου, κρατώντας το στόμα σου κλειστό.
  4. Κράτησε την εισπνοή και την εκπνοή μικρές και ίσες.
  5. Προσπάθησε να ολοκληρώνεις τρεις αναπνοές μέσα σε ένα δευτερόλεπτο, αν μπορείς κάνοντας την αναπνοή σου να ακούγεται.

Ιδανικά, θα νιώσεις τα μυϊκά αποτελέσματα της άσκησης αυτής στη βάση του λαιμού σου στην περιοχή του διαφράγματος. Τοποθέτησε τα χέρια σου σε αυτό το σημείο ώστε να νιώσεις τις κινήσεις.

Αναπνοή 101

Οι ασκήσεις αναπνοής είναι ένας όμορφος και αποτελεσματικός τρόπος να μειώσεις το άγχος, να ελέγξεις το συναίσθημα και να νιώσεις ενεργητικότητα. Ένας τρόπος για να αναπνέεις βαθύτερα και να ζεις καλύτερα είναι να εκπνέεις ολοκληρωτικά. Δοκίμασέ το, πάρε μία βαθιά ανάσα, άφησέ τη να βγει αβίαστα, και στη συνέχεια σφίξε λίγο παραπάνω. Με το να το κάνεις συχνά, βοηθάς το χτίσιμο των μυών που βρίσκονται ανάμεσα στα πλευρά και έτσι οι εκπνοές σου θα γίνουν φυσικά βαθύτερες και μακρύτερες. Ξεκίνα κάνοντας αυτή την άσκηση ενσυνείδητα και σταδιακά θα γίνει μία ασυνείδητη υγιεινή συνήθεια.

Διαφωτισμός μέσω της αναπνοής.

Στην παράδοση του Βουδισμού και της γιόγκα, αρκετοί άνθρωποι αναφέρουν ότι έχουν φτάσει ένα επίπεδο διαφωτισμού απλά και μόνο με το να δίνουν προσοχή στην διαδικασία της αναπνοής τους. Ποιος θα μπορούσε να είναι ένας πιο εύκολος τρόπος για να φτάσεις ένα τέτοιο επίπεδο; Ειδικά όταν η προσοχή της εισπνοής και της εκπνοής αποτελούν ένα ουσιαστικό μέρος του στοχασμού. Με τον να δίνεις προσοχή στην αναπνοή σου, θα αλλάξεις ραγδαία το επίπεδο της συνείδησής σου, θα γίνεις πιο χαλαρός και σταδιακά θα απαγκιστρωθείς από τις συνήθεις ευαισθησίες. Προσπάθησε να επικεντρωθείς στο σημείο μεταξύ της εισπνοής και της εκπνοής το οποίο είναι αδιάστατο και άγγιξε τα στοιχεία του διαφωτισμού σε αυτό το σύμπαν

Ηθική της Yoga: Yamas & Niyamas

Ηθική της Yoga: Yamas & Niyamas

Η καρδιά των διδαχών του Patanjali είναι το οκταπλό μονοπάτι της γιόγκα. Δεν πρόκειται για εντολές (παρόλο που μερικές φορές ακούγονται σαν εντολές), νόμοι ή αυστηροί και απαράβατοι κανόνες. Αυτές είναι οι προτροπές του Patanjali για μια καλύτερη ζωή μέσω της γιόγκα. Τα πρώτα βήματα σε αυτό το μονοπάτι αφορούν την ηθική στάση του ασκούμενου και αναφέρονται σαν Yamas (εξωτερική στάση) και Niyamas (εσωτερική στάση). Πιο αναλυτικα ο Patanjali περιγράφει τα Yamas & Niyamas ως εξής:

YAMAS: Yama είναι η κοινωνική συμπεριφορά, το πώς συμπεριφέρεστε στους άλλους και στο περιβάλλον γύρω σας. Υπάρχουν πέντε yamas - ηθικές αρχές:

  • Ahimsa - Μη βία. Η λέξη ahimsa στην κυριολεξία σημαίνει να μην τραυματίσετε ή δείξετε βαρβαρότητα απέναντι σε οποιοδήποτε πλάσμα στην σκέψη ή στην πράξη. Η Ahimsa είναι παρόλα αυτά περισσότερο από απλά η έλλειψη της βίας, όπως υιοθετείται στην γιόγκα. Σημαίνει ευγένεια, φιλικότητα και στοχαστική εκτίμηση των άλλων ατόμων και πραγμάτων. Έχει επίσης να κάνει με τα καθήκοντα και τις ευθύνες μας. Η Ahimsa υπονοεί ότι σε κάθε περίσταση θα πρέπει να υιοθετούμε μια συνετή προσέγγιση και να μην κάνουμε κακό.
  • Satya - Φιλαλήθεια. Η satya σημαίνει να «λες την αλήθεια», όμως το ζητούμενο δεν είναι μόνο να λέτε την αλήθεια σε όλες τις περιστάσεις, γιατί έτσι μπορεί να βλάψετε κάποιον δίχως λόγο. Πρέπει να λάβουμε υπόψη το τί λέμε, το πώς το λέμε και με ποιον τρόπο θα μπορούσε να επηρεάσει τους άλλους. Διαλέγουμε προσεκτικά τα λόγια μας ώστε να ωφελούμε παρά να βλάπτουμε με αυτά. Αν το να λέτε την αλήθεια έχει αρνητικές συνέπειες για κάποιον άλλο, τότε είναι καλύτερα να μην πείτε τίποτα. Η satya δεν θα πρέπει να έρθει ποτέ σε σύγκρουση με τις προσπάθειες μας να συμπεριφερθούμε με ahimsa. Αυτό το δίδαγμα βασίζεται στην κατανόηση ότι η ειλικρινής επικοινωνία και ενέργεια δημιουργεί το θεμέλιο λίθο για κάθε υγιή σχέση ή κοινότητα και ότι το σκόπιμο ψέμα, η υπερβολή και η αναλήθεια βλάπτει τους άλλους.
  • Asteya - Μη κλοπή, εντιμότητα. Steya σημαίνει «να κλέβεις» asteya είναι το αντίθετο, δηλαδή να μην παίρνετε τίποτε που δεν σας ανήκει. Αυτό σημαίνει επίσης ότι αν κάποιος μας εμπιστεύεται με κάτι ή μας εκμυστηρεύεται κάτι, δεν τον εκμεταλλευόμαστε. Η μη-κλοπή περιλαμβάνει όχι μόνο το να μην παίρνουμε κάτι που ανήκει σε κάποιον άλλο χωρίς άδεια, αλλά επίσης το να χρησιμοποιούμε κάτι το οποίο προορίζεται για διαφορετικό σκοπό ή πέρα από τον χρόνο που μας επιτρέπει ο ιδιοκτήτης του. Η εξάσκηση της asteya υπονοεί να μην παίρνουμε κάτι το οποίο δεν μας δόθηκε ελεύθερα. Αυτό περιλαμβάνει την καλλιέργεια μια συνείδησης στο πως ζητάμε από άλλους το χρόνο τους, πώς απαιτούμε την προσοχή άλλων όπως για παράδειγμα το κέντρο της προσοχής του παιδιού σας. Ακόμα κι όταν του στερούμε την δυνατότητα να μάθει την υπευθυνότητα και την ανεξαρτησία κάνοντας κάτι μόνο του.
  • Brahmacharya - Μη λαγνεία. Μην ανησυχείτε αυτή δεν είναι μια πρόσκληση για αγαμία. Πολλοί παλιοί γιόγκι ήταν παντρεμένοι και είχαν δικές τους οικογένειες. Το άτομο το οποίο εξασκεί την brahmacharya αποφεύγει τις ανούσιες σεξουαλικές επαφές και όπως το θέτει ο γνωστός δάσκαλος B.K.S. Iyengar, "βλέπει την θεότητα σε όλα." Η brahmacharya χρησιμοποιείται κυρίως με την έννοια της εγκράτειας, ιδιαίτερα σε σχέση με την σεξουαλική δραστηριότητα. Η brahmacharya υποδηλώνει ότι θα πρέπει να δημιουργούμε σχέσεις που περιθάλπουν την κατανόησή μας για τις υψηλότατες αλήθειες. Η brahmacharya δεν υπονοεί απαραίτητα αγαμία. Για την ακρίβεια, σημαίνει υπεύθυνη συμπεριφορά προς τον στόχο μας να προχωρήσουμε μπροστά με την αλήθεια. Η εξάσκηση της brahmacharya σημαίνει να χρησιμοποιήσουμε την σεξουαλική μας ενέργεια για να αναγεννήσουμε την σύνδεση μας με τον πνευματικό μας εαυτό. Επίσης σημαίνει να μην χρησιμοποιούμε αυτή την ενέργεια με οποιοδήποτε τρόπο, που μπορεί να βλάψει τους άλλους.
  • Aparigraha - Μη κτητικότητα, μη προσκόλληση. Απελευθερωθείτε από την απληστία, την κερδοσκοπία και τη συσσώρευση αγαθών. Χρειάζεστε πράγματι περισσότερα παπούτσια, ένα διαφορετικό αυτοκίνητο ή να πολυλογείτε στην συζήτηση κάθε φορά που βλέπετε τους φίλους σας; Κάντε την ζωή σας όσο πιο απλή γίνεται. Aparigraha σημαίνει να παίρνουμε μόνο ότι είναι απαραίτητο και να μην εκμεταλλευόμαστε κάποια κατάσταση ή να συμπεριφερόμαστε άπληστα. Θα πρέπει να παίρνουμε μόνο ότι αποκτήσαμε μόνοι μας κι ότι πραγματικά χρειαζόμαστε, αν πάρουμε περισσότερα στερούμε την ευκαιρία από κάποιον άλλο ή εκμεταλλευόμαστε το περιβάλλον. Ο γιόγκι νιώθει ότι η συλλογή ή συσσώρευση πραγμάτων υπονοεί μια έλλειψη πίστης στο Θείο και στον εαυτό του για να του παρέχει τα απαραίτητα στο μέλλον. Η aparigraha επίσης υπονοεί να εγκαταλείπεις την προσκόλληση σου στα πράγματα και να καλλιεργείς την κατανόηση ότι όλοι και όλα είναι παροδικά και η αλλαγή είναι οι μόνη σταθερή αξία.

NIYAMAS: Niyama είναι η εσωτερική πειθαρχία, η υπευθυνότητα, το πώς φερόμαστε στους εαυτούς μας. Υπάρχουν πέντε niyamas:

  • Shauca - Αγνότητα, καθαρότητα. Η αγνότητα επιτυγχάνεται μέσω της εξάσκησης των πέντε yamas, που βοηθούν να καθαριστούν οι αρνητικές σωματικές και ψυχικές καταστάσεις της ύπαρξης. Διατηρήστε τον εαυτό σας, τον ρουχισμό σας και τον περίγυρό σας καθαρό. Τρώτε φρέσκο και υγιεινό φαγητό. Η sauca έχει μια εσωτερική και μια εξωτερική πτυχή. Η εξωτερική καθαρότητα σημαίνει απλά να διατηρούμε τον εαυτό μας και το περιβάλλον καθαρό. Η εσωτερική καθαρότητα έχει να κάνει τόσο με την υγιεινή, την ελεύθερη λειτουργία των οργάνων του σώματος μας, όσο και με τη καθαρότητα ή διαύγεια του μυαλού μας. Η άσκηση των asanas ή pranayama αποτελούν σημαντικά μέσα για την εστίαση της εσωτερικής shauca. Οι asanas τονώνουν ολόκληρο το σώμα και απομακρύνουν τις τοξίνες, ενώ η pranayama καθαρίζει τους πνεύμονές μας, οξυγονώνει το αίμα μας και εξισορροπεί το νευρικό σύστημα. Αλλά πιο σημαντικός από το φυσικό καθαρισμό του σώματος είναι ο καθαρισμός του νου από τα ενοχλητικά συναισθήματα, όπως το μίσος, το πάθος, ο θυμός, η λαγνεία, η απληστία, η αυταπάτη και η υπερηφάνεια.
  • Santosa - Ικανοποίηση. Καλλιεργήστε την ικανοποίηση και ηρεμία βρίσκοντας ευτυχία στο τι έχετε και στο ποιος είστε. Αναζητήστε την ευτυχία στην κάθε στιγμή, αναλάβετε την εύθηνη για το που βρίσκεστε σήμερα και επιλέξτε να εξελιχτείτε από αυτό το σημείο. Santosa είναι η σεμνότητα και το συναίσθημα του να είμαστε ικανοποιημένοι με αυτά που έχουμε κάθε φορά. Να καλλιεργούμε την εσωτερική ηρεμία και ικανοποίηση με τον τρόπο που ζούμε την καθημερινότητα μας, να βρίσκουμε ικανοποίηση - ακόμη και αν αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες της ζωής για μια ζωή. Είναι σημαντικό να δεχτούμε ότι υπάρχει ένας σκοπός για τα πάντα που ουσιαστικά είναι μια διαδικασία ανάπτυξης, η γιόγκα το αποκαλεί κάρμα. Santosa σημαίνει να είμαστε ευχαριστημένοι με αυτά που έχουμε και όχι να είμαστε δυσαρεστημένοι με αυτά που δεν έχουμε.
  • Tapas - Λιτότητα, πειθαρχία. Επιδείξτε πειθαρχία στο σώμα, στην ομιλία και στο νου. Ο σκοπός της ανάπτυξης αυτοπειθαρχίας δεν είναι να γίνετε ασκητές, αλλά να ελέγξετε και να κατευθύνετε το νου και το σώμα για να επιτύχετε υψηλότερους πνευματικούς στόχους ή σκοπούς. Κυριολεκτικά, σημαίνει να ζεστάνουμε το σώμα και με τον τρόπο αυτό, να το εξαγνίσουμε. Πίσω από την έννοια tapas βρίσκεται επίσης, η ιδέα ότι μπορούμε να κατευθύνουμε την ενέργειά μας έτσι ώστε να συμμετέχουμε με ενθουσιασμό στη ζωή και να επιτύχουμε τον τελικό στόχο που είναι η ένωση με το Θείο. Το tapas μας βοηθά να «κάψουμε» όλες τις επιθυμίες που βρίσκονται, σαν εμπόδια, στο δρόμο μας προς αυτόν τον στόχο. Μια άλλη μορφή tapas είναι να είμαστε προσεκτικοί στο τι τρώμε. Να δίνουμε προσοχή στην στάση του σώματος, να δίνουμε προσοχή στην αναπνοή - όλα αυτά είναι tapas.
  • Svadhyaya - Μελέτη/Σπουδή. Μελετήστε τα αρχαία κείμενα και οποιαδήποτε βιβλία σας εμπνέουν και σας διδάσκουν. Η μόρφωση αλλάζει την άποψη ενός ατόμου για την ζωή. Sva σημαίνει «εαυτός» και adhyaya σημαίνει «έρευνα» ή «εξέταση». Οποιαδήποτε δραστηριότητα καλλιεργεί την αυτογνωσία μπορεί να θεωρηθεί svadhyaya. Σημαίνει να βρίσκουμε σκόπιμα την αυτό-επίγνωση σε όλες μας τις δραστηριότητες και προσπάθειες, ακόμα και στο σημείο που καλωσορίζουμε και αποδεχόμαστε τους περιορισμούς μας. Μας διδάσκει να επικεντρωνόμαστε, να αποφεύγουμε την διάσπαση της προσοχής από τις δυαδικότητες και να απελευθερωνόμαστε από τις ανεπιθύμητες και αυτοκαταστροφικές τάσεις.
  • Isvarapranidhana - Ζώντας με την επίγνωση του Θείου. Isvarapranidhana σημαίνει «να αφήνουμε όλες μας τις πράξεις στα χέρια του Θεϊκού στοιχείου». Είναι η αναγνώριση ότι το Πνεύμα κατακλύζει τα πάντα και μέσα από την προσοχή και την συναίσθηση, μπορούμε να εναρμονίσουμε τους εαυτούς μας ως μέρος του Δημιουργού. Για την πρακτική εξάσκηση και εφαρμογή του Isvarapranidhana χρειάζεται να αφιερώνουμε κάποιο χρόνο κάθε μέρα για να αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει πανταχού παρούσα μια δύναμη μεγαλύτερη από τον εαυτό μας, που καθοδηγεί και κατευθύνει την πορεία της ζωής μας.

Είδη Yoga

Είδη Yoga

KARMA YOGA

Karma Yoga είναι το μονοπάτι της ανιδιοτελούς δράσης ή Υπηρεσίας, χωρίς προσκόλληση στα αποτελέσματα των πράξεων. Απευθύνεται στους δραστήριους και πολυάσχολους ανθρώπους, που δεν έχουν χρόνο για χρονοβόρες ή πολύπλοκες τεχνικές και απλά στηρίζεται σε ένα τρόπο σκέψης και δράσης που μετατρέπει και την πιο απλή εργασία, σε δυναμικό διαλογισμό. Στόχος είναι η ένωση μέσα από το ανιδιοτελές έργο.

BHAKTI YOGA

Μπάκτι Γιόγκα είναι το μονοπάτι της Λατρείας και της Ολοκληρωτικής Αφοσίωσης στο Θεό.Η Γιόγκα δεν είναι θρησκεία, γιατί δεν έχει δόγματα, ούτε θρησκευτικούς περιορισμούς, αντιθετα είναι Φιλοσοφία πολύ αρχαιότερη όλων των θρησκειών και καθαρή Επιστήμη, που στηρίχτηκε στην παρατήρηση και στην εμπειρία των φυσικών και ψυχικών φαινομένων σε σχέση με την ανθρώπινη ύπαρξη.Η Μπάκτι Γιόγκα καλλιεργεί το κορυφαίο συναίσθημα της Αγάπης και το βαθύ θρησκευτικό συναίσθημα στον άνθρωπο και ταιριάζει με όλες ανεξαιρέτως τις θρησκείες. Είναι ο πιο φυσικός και ο πιο εύκολος δρόμος προς την Τελική Λύτρωση.

JNANA YOGA

Η Γκνιάνα Γιόγκα είναι η γιόγκα της Φιλοσοφικής Αναζήτησης.Βασίζεται πάνω στις διδαχές των Ουπανισάδων, που γράφτηκαν γύρω στα 1000 π.χ.και δείχνει πώς μπορεί κανείς να πραγματώσει την Ένωση της Ατομικής Ψυχής με την Υπέρτατη Ψυχή, διαμέσου της πειθαρχημένης διάκρισης (viveka),ανάμεσα στο Αληθινό και στο Απατηλό.Το φιλοσοφικό υπόβαθρο της Γκνιάνα Γιόγκα είναι η Αντβάιτα Βεδάντα, ο απόλυτος μη Δυϊσμός, η κορυφή της Βεδαντικής Φιλοσοφίας και είναι το πιο δύσκολο μονοπάτι.

ΡΑΤΖΑ ΓΙΟΓΚΑ

Η Ράτζα Γιόγκα είναι ο δρόμος του νοητικού και του ψυχικού ελέγχου, η Επιστήμη του Νού. Ράτζα σημαίνει βασιλιάς, σημαίνει όμως και άριστος και ανώτατος, επομένως η Ράτζα Γιόγκα είναι ο Βασιλικός Δρόμος,η Ανώτατη Γιόγκα.Πολλοί μεγάλοι δάσκαλοι περιλαμβάνουν στην Ράτζα Γιόγκα και την Κουνταλίνι ή Λάγια Γιόγκα, την Κρίγια Γιόγκα ,την Μάντρα Γιόγκα και την Ντιάνα Γιόγκα. Ιδρυτής της Φιλοσοφικής αυτής Σχολής θεωρείται ο Πατάντζαλι, ο οποίος κωδικοποίησε την Γιόγκα με τα Γιόγκα -Σούτρας ,196 αφορισμούς, γύρω στο 300 π.χ. και έγινε ευρέως γνωστός για το οκταπλό μονοπάτι ( αστάγκα) της Γιόγκα

Άλλα πολύ σημαντικά συστήματα γιόγκα είναι:

ΧΑΘΑ ΓΙΟΓΚΑ

Η λέξη Χάθα αποτελείται από δύο μπίτζα (ριζικά) μάντρας το χα (ήλιος) και το θα(σελήνη).Το πρώτο αντιπροσωπεύει την ηλιακή ενέργεια ,την πρωταρχική Σάκτι και το δεύτερο την σεληνιακή ενέργεια το Μάνας Σάκτι ή νοητική δύναμη. Η Χάθα Γιόγκα είναι η επιστήμη που με τις τεχνικές της, μας οδηγεί στην ένωση αυτών των δύο ενεργειών, με αποτέλεσμα την εμπειρία του εξαγνισμού, της αφύπνισης και της ανώτερης επίγνωσης. Είναι και η πλέον δημοφιλής και διαδεδομένη στη Δύση. Όλα τα σύγχρονα ρεύματα της Χάθα Γιόγκα (και κυρίως η Αστάνγκα Βινυάσα και η Iyengar Yoga) έχουν εμπνευστή τον μεγάλο δάσκαλο Krishnamacharya, o οποίος ανακάλυψε ένα αρχαίο σανσκριτικό χειρόγραφο ,την Yoga Korunta γραμμένο από έναν αρχαίο προφήτη τον Vamana Rishi. O Krishnamacharya μετέφερε όλη αυτή την γνώση στον γιο του TKV Desikachar,τον BSK Iyengar και τον Pattabhi Jois, που δημιούργησαν αντίστοιχα όλες τις μεγάλες Σχολές του εικοστού αιώνα.

ΚΟΥΝΤΑΛΙΝΙ ΓΙΟΓΚΑ

Μια αρχέγονη δημιουργική ενέργεια που λέγεται Κουνταλίνι, βρίσκεται ανενεργή στη βάση της σπονδυλικής στήλης, στη ρίζα των τσάκρας.Η Κουνταλίνι γιόγκα, διαμέσου του διαλογισμού και των ασάνα, κατευθύνει την ενέργεια αυτή στα κανάλια(νάντις), που την κανουν να ανεβαίνει μέχρι το κεφάλι.Σε αυτό το σημείο ο αληθινός γιόγκι βρίσκει την ένωση με την πηγή της Δημιουργίας.

ΜΑΝΤΡΑ ΓΙΟΓΚΑ

Η μάντρα γιόγκα περιγράφεται στις Ουπανισάδες. Τα μάντρας είναι ιερές λέξεις ή συλλαβές, που με την συστηματική επανάληψή τους(japa) ,φθάνει κανείς στην άμεση γνώση της Αλήθειας. Το ΟΜ θεωρείται το πιο ιερό και το πιο ισχυρό μάντρα το οποίο ειναι το τόξο,από το οποίο σαν βέλος, ο Ατμαν ( ο Ατομικός Εαυτός) πετάει προς τον Μπράχμαν (την Κοσμική ή συμπαντική συνειδητότητα) (Mundaka Upanishad.)

KΡΙΓΙΑ ΓΙΟΓΚΑ

Μυστικό και πολύ ισχυρο σύστημα γιόγκα που αναφέρεται στα Γιόγκα-Σούτρας του Πατάντζαλι και θεοποιήθηκε από τον μεγάλο γιόγκι Γιογκανάντα.Στην χώρα μας κωδικοποιήθηκε και παραδόθηκε από τον μεγάλο εσωτεριστή Πνευματικό Διδάσκαλο Νικόλαο Μαργιωρή. Συνδυάζει ασανα με ρυθμική πραναγιάμα συνοδευόμενη με απόλυτη συγκέντρωση του νου σε σύνδεση με την την παγκοσμια πνευματιή ενέργεια Εναρμονίζει την συνείδηση με την υποσυνείδηση του ασκούμενου και τον προετοιμάζει για τον διαλογισμό, την υπερσυνειδητή λειτουργία του νού του. Εξισορροπεί το νευρικό με το μυϊκό σύστημα, εναρμονίζει και ενεργοποιεί το ενδοκρινικό σύστημα και εξαγνίζει τον νου.
© 2019  Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε